Terug naar overzicht

De Pluim

Innovatieve freinetschool tussen plein en speelbos

Freinetschool De Pluim is een basisschool waar innovatieve onderwijsconcepten centraal staan. Voor het nieuwe schoolgebouw werd in eerste instantie een openruimtestructuur bedacht, afgestemd op de grotere omgeving en op de ontsluiting van de site. Dit resulteerde in een publiek voorplein met parking en sporthal, een publieke doorsteek, een speelplaats met speelbos. Het nieuwe gebouw plooit zich naar de open ruimtes.

De bestaande sporthal werd geïntegreerd in een meer publieke vleugel voor breed gebruik met ook een ontmoetingsruimte, vergaderlokalen,…. Parallel daarmee werd een klassenvleugel voorzien. Een grote polyvalente ruimte vormt een centraal scharnier tussen beide vleugels.

Het programma van de school kan opgesplitst worden in een aantal clusters met kleinere instructieruimtes (klassen) en grote open leercentra die een klasoverschrijdende werking aanmoedigen en het innovatief onderwijsconcept ondersteunen.

De buitenaanleg werd ontworpen als verlengstuk van het nieuwe schoolgebouw. Een pad verbindt speelzones met diverse sferen: speelbos, amfitheater, stiltezone, spelzone, elegante luifel en fietsenstalling.

  • Jaar: 2019
  • Programma: nieuwbouw Freinetschool (vervangingsbouw)
  • Locatie: Hoboken
  • Opdrachtgever: GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap & Freinetschool De Pluim
  • Team: czaar architecten & Otik (vroeger A33 Architecten) ism. Bouwbedrijf Dethier
  • Foto's: Steven Massart