Terug naar overzicht

MPC Terbank

Gebouw jeugdzorg als deel van "a walk through the park"

Op de berg Tabor in Heverlee ligt al meer dan 800 jaar de zorgsite Terbank met o.m. een neogotisch voormalig Dominicanessenklooster, een vleugel van de Priorij Terbank en een park. Die elementen zijn beschermd als monument of dorpsgezicht. Op de site resideert ook MPC Terbank vzw, een voorziening voor jongerenzorg. De jongeren zijn deels gehuisvest in verouderde prefab-paviljoenen in het semipublieke park, of in woningen in en rond de stad.

Er werd een nieuwbouw toegevoegd voor diensten van het MPC en 4 leefgroepen, met respect voor de bijzondere historische context. Het nieuwe gebouw nestelt zich in de oksel van de site tussen monument, park en de kloostermuur aan de Tervuursesteenweg. Het nieuwe MPC gaat zowel in volume, oriëntatie, materialisatie en kleur een dialoog aan met het oude klooster.

De kloostermuur krijgt een nieuwe betekenis als ‘begeleider’ naar de toegang van de nieuwbouw, die zichtbaar gemaakt is door een knik in het grondplan.

Het gebouw schikt zich naar de natuurlijke helling van het terrein met een geleidelijke afbouw van de volumes en het ent zich op het bestaande wandelparcours doorheen het park: een wandelweg loopt doorheen het gebouwencomplex en verschaft toegang tot de gelijkvloerse leefgroepen en de diensten op de de eerste en tweede verdieping.

  • Jaar: 2017
  • Programma: medisch pedagogisch centrum met 4 leefgroepen (GES+) en ondersteunende diensten
  • Locatie: Heverlee
  • Opdrachtgever: MPC Ter Bank vzw 
  • Team: czaar architecten & Otik (vroeger A33 Architecten)