Terug naar overzicht

Salve Mater

Voormalige zorgcampus herbestemd tot hedendaagse appartementen

Salve Mater is een uitgestrekt groen en waardevol paviljoendomein op de rand van het Lovenjoelse dorpscentrum en de vallei van de Molenbeek. Het park met zijn waardevolle bomen en gebouwen is beschermd als dorpsgezicht. Na grondige analyse van het domein, van de typologie van de gebouwen en van de haalbaarheid van de transformaties, werd door het ontwerpteam een masterplan opgemaakt.

Het domein wordt omgevormd tot een woonpark met een aantal nevenfuncties op maat van het dorp en afgestemd op de draagkracht van de omgeving (parklofts, appartementen, voorzieningen, kantoorfuncties,...). De bestaande bebouwing wordt gerenoveerd en aangepast, op enkele plaatsen is er ruimte voor nieuwbouw.

Eerst werd het hoekpaviljoen ‘Sint-André’ getransformeerd tot 14 eigenzinnige woongelegenheden, met respect voor het bestaande gebouw. Aan de gevels werden elegante, subtiele terrassen toegevoegd om elke woongelegenheid een private buitenruimte te bezorgen. Een tweede paviljoen langs de Keyserstraat, ‘Sint-Benedictus’, werd analoog herbestemd tot 18 woongelegenheden. Tussen beide paviljoenen is een ondergrondse parking gerealiseerd aansluitend op een nieuw gebouw bijkomende woongelegenheden. Een derde paviljoen langs de vallei en anders van typologie, ‘Sint Paulus’, werd op een gelijkaardige manier aangepakt.

De verschillende gebouwen werden volledig gestript om te voldoen aan de hedendaagse normen van energie, bouwfysica, akoestiek, toegankelijkheid, ventilatie,…

  • Jaar: 2018
  • Locatie: Lovenjoel, Bierbeek
  • Opdrachtgever: NV Salve Mater
  • Team: czaar architecten & Otik (vroeger samen A33 architecten)
  • Foto's: Steven Massart