Terug naar overzicht

Merksemse Tegelhallen

Sociale woningen rond een kwalitatief binnengebied vervolledigen het bouwblok

Het woonproject is illustratief voor Antwerpen Noord: het semi-industrieel verleden maakt er in snelvaarttempo plaats voor nieuwe ontwikkelingen. Uitgangspunt voor de vervangingsbouw op de hoek van 2 straten was het herstel van het bouwblok met vrijwaring van mogelijke toekomstige evoluties (doorwaadbaarheid, versterking van het groene binnengebied).

Het nieuwbouwvolume in baksteen wordt doorsneden aan de straatzijde. Dat zorgt voor de toegankelijkheid van het binnengebied en voor het doorbreken van de massiviteit.

Alle leefruimtes en terrassen zijn gericht naar het binnengebied en de zon, uigezonderd bij de hoekappartementen. Die hebben ter compensatie een “strategisch” uitzicht over het openbaar domein. De 5 bouwlagen op de hoek vormen het zwaartepunt van het gebouw. Doorlopende trappenkokers zorgen letterlijk en figuurlijk voor een grotere uitstraling.

Het binnengebied is semi-privaat met een strokenzonering die de circulatie, de private terrassen en het gemeenschappelijk groen (onder)scheidt. Hier zijn de gevels van de hoofdvolumes met hun grote glaspartijen en horizontaliteit (terrasplaten) lichter.

Er zijn ook nog 3 appartementen in een apart volume in 2de orde op het binnengebied.

  • Jaar: 2015
  • Programma: nieuwbouw 33 sociale appartementen met ondergrondse parking 
  • Locatie: Antwerpen
  • Opdrachtgever: ABC cvba (nu ingekanteld in Woonhaven)
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten)
  • Foto's: Jan Liégeois