Terug naar overzicht

Passief Live

Een passieve modelwoning in Baraque Fraiture

Het Passief-live project betreft de bouw van een passieve modelwoning op één van de klimatologisch meest uitdagende plaatsen van België. Het project wou een actieve bijdrage leveren aan het debat over het energieneutraal bouwen in een tijd dat energiezuinig bouwen nog geen evidentie was. Van meet af aan kon het bouwproces online gevolgd worden, met de bedoeling mensen aan het denken te zetten over de energieprestaties van hun woning. Ook nadien werd het energieverbruik via een online dashboard in beeld gebracht waardoor mensen zicht krijgen op het rendement van een warmtepomp & van PV-panelen, op het verbruik van drink en regenwater etc..

De zeer strikte stedenbouwkundige regelgeving maakte het niet evident op deze plek een hedendaagse passiefwoning te bouwen. De stedenbouwkundige regelgeving neemt traditionele bebouwing als norm: een rechthoekig volume met leien zadeldak, gevels in natuursteen en kleine raamopeningen. Het resultaat is eenvoudig volume met oog voor detail.

Het grondplan werd gekneed naar het bestaande reliëf: de woning werd deels ingegraven in de helling. De inkom, tussen het dag- en nachtgedeelte van de woning, komt uit in de centrale traphal die de verschillende niveau’s ontsluit.

  • Jaar: 2012
  • Programma: nieuwbouw passiefwoning
  • Locatie: Baraque Fraiture
  • Opdrachtgever: Toon Tweepenninckx
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten)