Terug naar overzicht

Barbarahof

Kwalitatieve rijwoningen als deel van stedelijke reconversie

De ééngezinswoningen op het Barbarahof in het centrum van Leuven maken deel uit van de reconversie van de Boerenbondsite. In het masterplan, dat door czaar architecten en De Gregorio & Partners werd ontwikkeld, ligt de nadruk op woningbouw. czaar stond in voor het ontwerp van de nieuwbouw van 9 eengezinswoningen en de herbestemming van het oude kantoorgebouw tot appartementen en studio’s rondom een groot binnenhof.

De 5 rijwoningen bestaan uit 4 bouwlagen (waarvan de bovenste zich onder het dak bevindt) bovenop een ondergrondse parking. De leefruimte van de woningen is verdeeld over twee bouwlagen.

In het eerste type is er aan de inkom een klein dubbel hoog ontvangstsalon, centraal de keuken en aan de tuin de eetruimte. Op de verdieping liggen er achtereenvolgens een vide, een kleine zithoek en een vertrek. Via een dubbel hoog raam aan de straat is er zicht op de passage aldaar. Bovendien wordt op deze wijze het anders repetitieve gevelbeeld van de vijf woningen gebroken.

Bij het tweede type ligt de lage keuken aan de straat en de hoge eetruimte aan de tuin. Daarboven liggen respectievelijk een ruime en hoge zithoek en een werkhoek. Tussenin is er een vide met daarin de trap. De woonvertrekken staan ruimtelijk en visueel met elkaar in verbinding. De gevel is sober, de verhoudingen van de ramen en haar verdeling is gebaseerd op de typische gevels uit de middeleeuwse binnenstad.

  • Jaar: 2010
  • Programma: Nieuwbouw 9 ééngezinswoningen
  • Locatie: Den Tempst, Leuven
  • Opdrachtgever: Barbarahof nv (Resiterra (Heijmans/KBC) en CFE)
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 architecten) ism. De Gregorio