Terug naar overzicht

Bleydenberg

Een brede school volgens kloosterstructuur

De Bleydenbergschool was gehuisvest in een voormalig klooster in woongebied met heterogeen karakter. De sterk verouderde school werd volledig afgebroken, de beschermde neogotische kapel wordt behouden. Die laatste wordt later gerestaureerd en krijgt een gemeenschappelijke polyvalente functie.

De nieuwe school herneemt de typische binnenkoer van weleer en vult de hoek richting het kinderdagverblijf op de site volledig op. De nieuwe overdekte hoofdtoegang van de school is aan de A. Woutersstraat voorzien. De speelplaats, voorheen aan de straat, is nu op de vernieuwde binnenkoer gesitueerd voor meer veiligheid en intimiteit.

De nieuwbouw is opgetrokken in een hedendaagse baksteenarchitectuur. De aansluiting tegen de neogotische kapel gebeurt via een buitentrap afgeschermd met houten latten als schakelelement.

Binnen ontstaat een grote ruimtelijkheid door vides en split-levels met veelvuldige doorzichten in de centrale circulatie. Verschillende materialen en kleuren zorgen voor tactiliteit en accenten.

De sporthal van de school wordt ook buiten de schooluren ter beschikking gesteld van de lokale gemeenschap en brengt het idee van een ‘brede’ school in de praktijk.

  • Jaar: 2016
  • Programma: nieuwe basisschool met openbare sporthal
  • Locatie: Wilsele (Leuven) 
  • Opdrachtgever: vzw Schoolcomité Bleydenberg Vrije Basisschool
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten)
  • Foto's: Steven Massart