Terug naar overzicht

Ulens Molenbeek

School en kinderdagverblijf als groene long voor de omgeving

De schoolsite is gelegen in de Havenwijk of Quartier Maritime in Molenbeek die, na jarenlang verval na het verdwijnen van de industriële activiteiten, heropleeft. De site ligt langs de Ulensstraat en grenst aan de voormalige kachelgieterij Nestor Martin, die werd omgevormd tot een woonproject met veel privaat en gemeenschappelijk groen.

Het nieuwe gebouw wordt ingeplant aan de straat en vervolledigt het bouwblok. Een verdraaiing van de onderste bouwlagen laat toe om zon en groen in het straatbeeld te brengen en om een interactieve overdekte en uitnodigende plek te creëren voor gebruikers van de site en voor buurtbewoners.

Conceptueel ontstaan er een sokkel, een scharnier en een (zwevende) balk die respectievelijk de allerkleinsten (kinderdagverblijf en kleuters) onderbrengen, het logistiek hart van het gebouw en de lagere school. De organisatie van het gebouw is afgestemd op de levensloop van een kind en de ontdekking van het gebouw loopt gelijk met het opgroeien. Van een beschermde gelijkvloerse ruimte achteraan op het perceel (kinderdagverblijf), via een gebogen vleugel die zicht opent naar de speelplaats (kleuters 1ste verdieping) tot op de 4de verdieping van de balk (lagere school) met een mooi zicht op de Brusselse skyline.

Avontuurlijke dakspeelplaatsen zorgen voor extra speelruimte voor de kinderen waardoor de bespeelbare oppervlakte quasi het volledige perceel beslaat. Niveauverschillen zorgen voor een natuurlijke zonering van de verschillende buitenruimtes, waardoor diverse sferen ontstaan en iedereen zijn/haar plekje vindt.

  • Jaar: 2023
  • Programma: Nieuwbouw basisschool en kinderdagverblijf
  • Locatie: Sint-Jans-Molenbeek
  • Opdrachtgever: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Team: czaar architecten & ZAmpone architectuur & iVec ism. Bouwbedrijf Dethier
  • Foto's: Tim Van de Velde
  • 3D Beelden: Claar