Terug naar overzicht

GO! Dilbeek

Innovatieve middelschool in een groen kader

De middenschool, als deel van een masterplan voor een volledige middelbare school, krijgt een onthaalfunctie toegewezen en wordt ingeplant langs de straat. Door afstand te houden en het gebouw naar binnen te plooien, kan de bosrand maximaal behouden blijven en wordt het aanwezige groen deel van het gezicht van de school. Door de knik in het gebouw ontstaat een voorplaats voor bezoekers en wordt het schooldomein omsloten.   

De school wordt opgevat als een open leerlandschap met een verscheidenheid aan leeromgevingen, anders dan de traditionele klasruimte.

De centrale foyer is het hart van de school en wordt ingericht als leer- & ontmoetingsruimte. In de 2 grote klasunits op de verdieping worden in verschillende zones en werkplekken diverse vormen van samenleven en –leren georganiseerd. Aparte toegangen naar de verschillende ruimtes maken de school geschikt voor een flexibel en breed gebruik buiten de schooluren.

Ook de buitenruimte wordt deel van de leeromgeving: een luifel als uitloper van de foyer en een groene oase met moestuin als buitenklas.

De nieuwe school wordt vormgegeven als een eenvoudig en helder bakstenen gebouw dat zich bescheiden opstelt in zijn groene omgeving. Grote raampartijen in de les- en leefruimtes zorgen voor intense relaties met buiten en worden afgewisseld met meer gesloten geveldelen en kleinere, individuele ramen.

  • Jaar: 2023
  • Programma: middenschool voor 180 leerlingen van het eerste en het tweede middelbaar
  • Locatie: Dilbeek
  • Opdrachtgever: GO!
  • Team: czaar architecten ism. Bouwbedrijf Van Poppel