Terug naar overzicht

Panquin site Tervuren

Herbestemming Panquinkazerne en woonuitbreiding

De Panquinkazerne was oorspronkelijk een uitbreiding van het kasteel van de hertogen van Brabant, omstreeks 1750 gebouwd. Het kasteel werd in 1782 afgebroken door keizer Jozef II. De buitenkant van de uitbreiding met paardenstallen, koetshuizen, logementen voor het personeel en orangerie bleef quasi ongewijzigd bewaard. In 2015 lanceerde de gemeente Tervuren een wedstrijd voor de toekenning van een DBFM opdracht voor de reconversie van de site die 3,63 ha beslaat. Behalve de herbestemming van de historische gebouwen was woonuitbeiding van 15.000 m² toegestaan.

Het ontwerp voorziet vier nieuwe gebouwen met handelsruimtes en een honderdtal appartementen.

Het gebouw “Poort” loopt parallel aan de Duisburgsesteenweg en vormt de toegangspoort tot de dorpskern. Dankzij het niveauverschil kan de valleizijde uitgewerkt worden als bastion, met onderaan de inrit van de ondergrondse parking en bovenop het terras van de brasserie met zuiderzicht op het landschap.

Het gebouw “Park” loopt parallel aan de Kastanjedreef en legt de woningen midden in de bosomgeving.

Het gebouw “Plein” staat hier dwars op en spiegelt zich aan de orangerie. Een brede onderdoorgang verzekert de relatie van de publieke parking met het centrum van Tervuren.

In het verlengde van de gebouwen “Plein” en “Park” wordt een gebouw ingeplant met een uitzonderlijke vorm. Deze vorm is ontstaan uit een zoektocht naar de ideale zichtassen vanuit de circulatielijnen op het projectgebied. We geven dit gebouw de naam ‘Toren’.

De gebouwen “Plein” en “Toren” zijn in witte natuursteen uitgewerkt, als spiegeling van het witte volume van de orangerie. De parkvleugel, in genuanceerde gevelsteen, integreert in de bosomgeving. De poortvleugel combineert een zwarte belijning met een gebroken witte vlakvulling en treedt op als bemiddelend volume tussen de fijnkorrelige bebouwing op de steenweg en het witte monumentale complex. Kenmerkend voor de drie gebouwen zijn de horizontale profielbanden, kleine verschuivingen tussen inpandige terrassen en de afwisseling van brede en smalle ramen. 

De BEN-appartementen worden verwarmd d.m.v. een stadsverwarming op basis van een KWO-installatie. 

  • Jaar: 2024
  • Programma: Herbestemming kazerne en nieuwbouw hotel, 4 appartementsgebouwen en ondergrondse parking
  • Locatie: Kastanjedreef, Tervuren
  • Opdrachtgever: Gemeente Tervuren / ION
  • Team: czaar architecten & Otik (vroeger A33 architecten) ism. Koplamp, C+S, DEArchitecten