Terug naar overzicht

Modelwijk

Restauratie, transformatie en uitbreiding van een hoogbouwwijk

De Modelwijk in Laken maakt deel uit van de rijke geschiedenis van de sociale woningbouw in Brussel. De volledige wijk is ontworpen volgens de principes van het Modernisme, gekenmerkt door een hoge concentratie van hoogbouw-appartementsgebouwen in een groene omgeving.

In het kader van renovatie van de Modelwijk door hetzelfde team werd beslist om de wijk kwalitatief te verdichten om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar sociale woningen. Het ontwerpteam maakte een ontwerp in de geest van bedenker Renaat Braem waarbij de 4 nieuwe woontorens worden ingeplant binnen de bestaande orthogonale structuur op de site; in de restruimtes aan de rand van de wijk. De torens worden geschrankt geplaatst ten opzichte van de bestaande gebouwen waardoor privacy en bezonning gevrijwaard blijven.

In de 4 woontorens, met elk 14 bouwlagen, worden in totaal 160 wooneenheden gerealiseerd. Een typeverdieping telt 3 appartementen die maximaal gebruik maken van zonnewinsten via zuidgeoriënteerde woonkamers. Verticale glazen lamellen zorgen voor de nodige beschaduwing. De traphallen zijn op het noorden gericht omwille van akoestiek en het beperken van warmteverliezen. Via glazen branddeuren en ramen in de traphallen kunnen de toegangsbordessen genieten van natuurlijk licht.

Het gelijkvloers is dubbelhoog en gedeeltelijk van pilotis voorzien in functie van de typisch modernistische, ruimtelijke continuïteit in het landschap. Nergens raken de appartementen het maaiveld zodat er geen conflicten zijn tussen privaat en publiek.

Ook qua materiaalgebruik wordt er maximaal aangesloten bij de bestaande gebouwen. Er wordt ingespeeld op de horizontale en verticale ritmes van de gebouwen van Braem en witte panelen worden gecombineerd met donkerdere vlakken. De Modelwijk behoudt zo haar globaal homogeen beeld van witte wijk in het groen, maar elke gebouw en elke bouwcampagne krijgt een licht eigen karakter.

  • Jaar: 2019
  • Programma: uitbreiding sociale woonwijk met 4 woontorens, een kinderdagverblijf en assistentiewoningen
  • Locatie: Laken (Brussel)
  • Opdrachtgever: Lakense Haard CV Brussel
  • Team: czaar architecten (vroeger A33 Architecten) i.s.m. Archi+i Buro 2, TV Jan Maenhout – Steven Vandenbergh en Wessel de Jonge